Expanding the value of regional ingredients through gastronomy: a boost for local development

Authors

DOI:

https://doi.org/10.24302/drd.v15.5368

Abstract

Gastronomy, food, and alimentation are increasingly recognized as essential elements to drive sustainable development in territories, playing crucial roles in local economy and addressing socio-environmental issues. This study aimed to explore how the use of regional ingredients in gastronomy can act as a catalyst for local development, supporting the economy, reinforcing cultural identity, and promoting environmental sustainability. The research was conducted through a bibliographic review of studies linking the use of regional ingredients in gastronomy and perspectives on local development. Works published in Portuguese over the last 20 years were sought. Gastronomic culture is influenced by various factors such as ethnic, religious, social backgrounds, miscegenation, climatic, and geological conditions. Research highlights gastronomy as a vital tool to valorize regional ingredients, promoting rural development and strengthening family farming. Community and government engagement is crucial to strengthen family farming and valorize regional ingredient diversity. Gastronomy plays a significant role as a local development agent, providing job and income opportunities by valorizing regional products. With the support of public policies and collaboration between civil society and private initiative, it can contribute to overall societal improvement. Furthermore, the analysis of experiences shows that local ingredients such as cassava flour, corn, and artisanal cheese are integrated into tourism strategies, certification, and territorial identity, reinforcing gastronomy as a vector for sustainable and cultural development.

Keywords: Regional Development; Regional Food; Regional Cuisine.

Author Biographies

  • Mariane Sato Baraldi Dias, Universidade do Oeste Paulista - Unoeste

    Mestranda em Ciências Ambientais no Programa de Pós-Graduação em Meio Ambiente e Desenvolvimento Regional da Universidade do Oeste Paulista – PPGMADRE/Unoeste. Presidente Prudente. São Paulo. Brasil. 

  • Gabriel Batezatti Rabelo Valerio, Universidade do Oeste Paulista - Unoeste

    Mestrando em Ciências Ambientais no Programa de Pós-Graduação em Meio Ambiente e Desenvolvimento Regional da Universidade do Oeste Paulista – PPGMADRE/Unoeste. Presidente Prudente. São Paulo. Brasil. 

  • Thalia Caroline Silva da Costa, Universidade do Oeste Paulista - Unoeste

    Mestranda em Ciências Ambientais no Programa de Pós-Graduação em Meio Ambiente e Desenvolvimento Regional da Universidade do Oeste Paulista – PPGMADRE/Unoeste. Presidente Prudente. São Paulo. Brasil. E-mail: thalya_caroline@hotmail.com. ORCID: 0000-0001-8854-486X.

  • Aline de Almeida Porto Faccioli, Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho" - Unesp

    Mestre em Letras. Pesquisadora da Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho” – Unesp. Assis. São Paulo. Brasil. 

  • Tchiago Inague Rodrigues, Universidade do Oeste Paulista - Unoeste

    Doutor em Letras. Docente da Universidade do Oeste Paulista - Unoeste. Presidente Prudente. São Paulo. Brasil. 

  • Sérgio Marques Costa, Universidade do Oeste Paulista - Unoeste

    Doutor em Agronomia - Horticultura. Docente do Programa de Pós-Graduação em Meio Ambiente e Desenvolvimento Regional da Universidade do Oeste Paulista – PPGMADRE/Unoeste. Presidente Prudente. São Paulo. Brasil.

  • Alba Regina Azevedo Arana, Universidade do Oeste Paulista - Unoeste

    Doutora em Geografia. Docente do Programa de Pós-Graduação em Meio Ambiente e Desenvolvimento Regional da Universidade do Oeste Paulista – PPGMADRE/Unoeste. Presidente Prudente. São Paulo. Brasil. 

  • Maíra Rodrigues Uliana, Universidade do Oeste Paulista Unoeste

    Doutora em Agronomia – Energia na Agricultura. Docente do Programa de Pós-Graduação em Meio Ambiente e Desenvolvimento Regional da Universidade do Oeste Paulista – PPGMADRE/Unoeste. Presidente Prudente. São Paulo. Brasil. 

Published

2025-06-26

Issue

Section

Artigos

How to Cite

DIAS, Mariane Sato Baraldi; VALERIO, Gabriel Batezatti Rabelo; COSTA, Thalia Caroline Silva da; FACCIOLI, Aline de Almeida Porto; RODRIGUES, Tchiago Inague; COSTA, Sérgio Marques; ARANA, Alba Regina Azevedo; ULIANA, Maíra Rodrigues. Expanding the value of regional ingredients through gastronomy: a boost for local development. DRd - Desenvolvimento Regional em debate, [S. l.], v. 15, p. 346–364, 2025. DOI: 10.24302/drd.v15.5368. Disponível em: https://www.periodicos.unc.br/index.php/drd/article/view/5368. Acesso em: 1 jul. 2025.

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