Hygienic-sanitary quality of fairs and microbial contamination in fish sold on the Island of São Luís, MA, Brazil

Authors

DOI:

https://doi.org/10.24302/sma.v14.5983

Abstract

Food and Waterborne Diseases are characterized by the generation of infections and are considered a public health issue, especially regarding the conditions under which these foods are sold. Thus, this study aimed to evaluate the microbiological profile of Nile tilapia (Oreochromis niloticus) sold at four important sales points in São Luís, Maranhão, Brazil, as well as to verify the hygienic-sanitary conditions of these locations. From twenty-four samples collected between January and December 2022, analyses were conducted to detect mesophilic bacteria, quantify total and thermotolerant coliforms, and investigate the presence of Escherichia coli, Salmonella sp., and coagulase-positive Staphylococcus. Additionally, the collection sites were inspected using a checklist of good practices based on ANVISA’s RDC No. 275/2002. The results showed that the total count of mesophilic bacteria, the presence of E. coli and Salmonella sp. were within acceptable limits. Total coliforms were detected in 100% of the samples, and thermotolerant coliforms in 25%. Coagulase-positive Staphylococcus counts were acceptable in 58.33% of the samples, intermediate in 29.17%, and none exceeded the limits established by legislation. Among the sales points, three presented unsatisfactory conditions. Therefore, the study highlights a certain level of contamination and raises an alert for sanitary control programs, as these microorganisms can pose serious risks to consumers of these products.

Key words: bacteriological analysis; sanitation; public health; fish.

Author Biographies

  • Amanda Marques de Sousa, Universidade Estadual do Maranhão

    Mestre em Ecologia e Conservação da Biodiversidade. Universidade Estadual do Maranhão. São Luís. Maranhão. Brasil. 

  • Maria Clara Pachêco Christo, Universidade Estadual do Maranhão

    Graduada em Ciências Biológicas Licenciatura. Mestranda em Ecologia e Conservação da Biodiversidade pela Universidade Estadual do Maranhão. São Luís. Maranhão. Brasil. 

  • Greiciene dos Santos de Jesus, Universidade Estadual do Maranhão

    Mestre em Ecologia e Conservação da Biodiversidade. Doutoranda em Ciência Animal pela Universidade Estadual do Maranhão. São Luís. Maranhão. Brasil. 

  • Thiago Anchieta de Melo, Universidade Estadual do Maranhão

    Doutor em Ciências (Fitopatologia/Microbiologia) pela Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz/Universidade de São Paulo. Docente da Universidade Estadual do Maranhão. São Luís. Maranhão. Brasil.

  • Nancyleni Pinto Chaves Bezerra, Universidade Estadual do Maranhão

    Doutora em Biotecnologia pela Rede Nordeste de Biotecnologia. Docente da Universidade Estadual do Maranhão. São Luís. Maranhão. Brasil. 

  • Ilka Márcia Ribeiro de Souza Serra, Universidade Estadual do Maranhão

    Doutora em Fitopatologia pela Universidade Federal Rural de Pernambuco. Pró-Reitora de Extensão e Assuntos Estudantis e docente da Universidade Estadual do Maranhão. São Luís. Maranhão. Brasil.

Published

2025-09-30

Issue

Section

Artigos

How to Cite

1.
Sousa AM de, Christo MCP, Jesus G dos S de, Melo TA de, Bezerra NPC, Serra IMR de S. Hygienic-sanitary quality of fairs and microbial contamination in fish sold on the Island of São Luís, MA, Brazil. Saúde e meio ambient.: rev. interdisciplin. [Internet]. 2025 Sep. 30 [cited 2025 Oct. 8];14:231-46. Available from: https://www.periodicos.unc.br/index.php/sma/article/view/5983