Geographical definition area

the case of Geographical Indication of São Joaquim Region’s Fuji Apple, Santa Catarina State

Authors

DOI:

https://doi.org/10.24302/drd.v12.3274

Abstract

The geographical indication is a concept of great importance because it values the particularities of different products from different regions, and, consequently, the territories where these products occur. The study aimed to carry out the geographical delimitation of the Fuji apple production area in São Joaquim Region, SC, through the use and overlapping of climatic, phytogeographic, phenological and productive criteria. Through the study it can be seen that the region is conducive to the cultivation of the Fuji apple because it presents, in its great majority, regions with an altitude above 1000 meters and lower temperatures, both during the winter and in the pre-harvest period. These conditions guarantee sweeter fruits, with better color, larger size and a longer conservation period, reflecting on obtaining unique quality products specific to São Joaquim region. The climate, the location of the producers and the packing house were the factors that defined the geographical area. The origin denomination of the Fuji apple in the São Joaquim region has an area of 4,928 km2, corresponding to 5.15% of the territory of Santa Catarina. It can be inferred that geographical indications have consolidated themselves as a strong option for a new stage of Brazilian territorial development, since it can aggregate and generate wealth for producers, especially small ones, by moving the local economy, creating typical and traditional products, with a differentiated quality.

Keywords: Agricultural aptitude. Rural producer. Appellation of origin. Phytogeographic criteria. Territorial development.

Author Biographies

Denilson Dortzbach, Empresa de Pesquisa e Extensão Agropecuária de Santa Catarina.

Doutor em Agronomia-Ciência do Solo. Pesquisador da Empresa de Pesquisa e Extensão Agropecuária de Santa Catarina. Florianópolis. Santa Catarina. Brasil.

Arcângelo Loss, Universidade Federal de Santa Catarina

Doutor em Agronomia-Ciência do Solo. Professor da Universidade Federal de Santa Catarina. Florianópolis. Santa Catarina. Brasil.

Valci Francisco Vieira, Empresa de Pesquisa e Extensão Agropecuária de Santa Catarina

Mestre em Engenharia Civil na área de Cadastro Técnico Multifinalitário e Gestão Territorial. Agente técnico de nível superior da Empresa de Pesquisa e Extensão Agropecuária de Santa Catarina. Florianópolis. Santa Catarina. Brasil.

Wilian da Silva Ricce, Empresa de Pesquisa e Extensão Agropecuária de Santa Catarina

Doutor em Agronomia. Pesquisador da Empresa de Pesquisa e Extensão Agropecuária de Santa Catarina. Florianópolis. Santa Catarina. Brasil.

Kleber Trabaquini, Empresa de Pesquisa e Extensão Agropecuária de Santa Catarina

Doutor em Sensoriamento Remoto. Pesquisador da Empresa de Pesquisa e Extensão Agropecuária de Santa Catarina. Florianópolis. Santa Catarina. Brasil.

Marcos Gervasio Pereira, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro

Doutor em Agronomia-Ciência do Solo. Professor da Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro. Seropédica. Rio de Janeiro. Brasil.

Antonino José Jacques Gambôa Fernandez de Oliveira Netto, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro

Graduando em Agronomia. Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro. Seropédica. Rio de Janeiro. Brasil.

Renato Sinquini de Souza, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro

Mestrando em Agronomia-Ciência do Solo. Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro. Seropédica. Rio de Janeiro.

Published

2022-04-01

How to Cite

Dortzbach, D., Loss, A., Vieira, V. F. ., Ricce, W. da S. ., Trabaquini, K., Pereira, M. G., Oliveira Netto, A. J. J. G. F. de, & Souza, R. S. de . (2022). Geographical definition area: the case of Geographical Indication of São Joaquim Region’s Fuji Apple, Santa Catarina State. DRd - Desenvolvimento Regional Em Debate, 12, 110–126. https://doi.org/10.24302/drd.v12.3274

Issue

Section

Artigos